dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Ankestyrelsen sætter Aarhus på plads

Ankestyrelsen har netop afgjort to sager om forældrebetaling for døgnanbragte børn, og konklusionen er, at kommunen har fejlvurderet sagerne

AARHUS: Ankestyrelsen har efter aftale med Aarhus Kommune hastebehandlet to klagesager, efter at forældre og byrådspolitikere i februar skabte tvivl om grundlaget for kommunens oprindelige afgørelser om at opkræve forældrebetaling for døgnanbragte børn. Nu er sagerne afgjort, og i afgørelserne tilbagesender Ankestyrelsen sagerne til fornyet behandling og siger, at kommunen skal træffe en ny beslutning.

Begrundelsen er, at Ankestyrelsen i modsætning til Aarhus Kommune fastslår, at der i begge sager er et 'udpræget behandlingsmæssigt sigte' og 'udsigt til udvikling af ikke ubetydeligt omfang', hvilket giver mulighed for fritagelse for forældrebetaling.

Imens Ankestyrelsen har behandlet sagerne, har kommunen stillet alle betalingerne i bero. Men med de to nye afgørelser må kommunen nok forvente, at der ikke skal være forældrebetaling på døgninstitutionspladser.

- Vi kommer nu til at genoptage samtlige cirka 70 sager. Det ender formentlig med, at forældrene slipper for at betale for de udgifter, de var blevet pålagt, siger Thomas Medom (SF), social- og beskæftigelsesrådmand til TV2 Østjylland.

Kræver nye regler
Thomas Medom mener dog at reglerne omkring forældrebetalingerne er umulige at forstå for både borgere og medarbejdere og derfor vil han nu have socialminister Manu Sareen og Folketinget til hurtigst muligt at lave loven om.

- Afgørelserne viser med al ønskelig tydelighed, at det er nærmest umuligt at administrere de komplicerede regler på dette område. Vi tager naturligvis Ankestyrelsens afgørelser til efterretning, men det efterlader os og alle andre kommuner i total vildrede over, hvordan disse regler skal fortolkes, og hvordan vi skal administrere efter dem. Vi har inden for de seneste måneder modtaget fire afgørelser fra Ankestyrelsen, hvor vi har fået medhold, og nu to, som går imod vores oprindelige afgørelser. Det giver slet ikke mening, siger Thomas Medom.

- Det er min klare opfattelse, at forældre slet ikke bør betale for, at deres barn er anbragt uden for hjemmet. Det, mener jeg, er en samfundsopgave uanset, om det er udsatte børn eller børn med handicap. Afgørelserne fra Ankestyrelsen bekræfter mig blot i dette synspunkt, siger Thomas Medom.

Sagbehandling fortsætter
Sagerne behandles på ny på baggrund af Ankestyrelsens afgørelser, og det midlertidige administrationsgrundlag fortsætter. Det betyder, at klager gives opsættende virkning, og betaling i øvrige sager er stillet i bero.

- Vi vil nu nærlæse afgørelserne og gennemgår alle sager i forhold til de principper, som Ankestyrelsen nu har lagt. Det bliver overordentligt vanskeligt, og det bedste, der kan ske, er at kommunerne får en klar tilkendegivelse fra Folketinget om, at forældrebetaling for anbragte børn skal fjernes, siger Thomas Medom, som på baggrund af afgørelserne igen har skrevet til socialministeren med en opfordring til at ændre reglerne.

Byrådet skal senere beslutte et nyt administrationsgrundlag på baggrund af Ankestyrelsens afgørelser.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/ankestyrelsen-saetter-aarhus-paa-plads

GDPR