dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Borgmester i Odense tager kampen op mod berygtet rockerklub
Hells Angels borg i Odense. (2004, arkivfoto.)
Foto: Miriam Dalsgaard/Politiken/Ritzau Scanpix

Borgmester i Odense tager kampen op mod berygtet rockerklub

Meldingen kommer, efter justitsminister Peter Hummelgaard (S) onsdag meddelte, at man vil undersøge, om der er grundlag for at forbyde specifikke kriminelle grupperinger i Danmark.

ODENSE: Siden midten af 1990’erne har rockergruppen Hell Angels haft sin faste gang i Odense. Men står det til Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S), så skal det være slut. Det fortæller han til TV2 Fyn

- De er forbundet med grov vold og kriminalitet, og det er utryghedsskabende i sig selv, at de er der. At de er til stede med et skilt på gavlen, og dermed er på linje med virksomheder og dagtilbud i området, det, synes jeg, er en torn i øjet. Det skal vi lukke ned for, siger Peter Rahbæk Juel.

Meldingen i Odense kommer, efter justitsminister Peter Hummelgaard (S) onsdag ifølge DR meddelte, at regeringen nu ville undersøge, om der er grundlag for at forbyde specifikke kriminelle grupperinger i Danmark – en melding, der primært var målrettet rockerklubben Satudarah, der har hollandske rødder. 

Forbudt i Esbjerg 

Samme dag havde Syd- og Sønderjyllands Politi og Esbjerg Kommune netop oplyst, at de i fællesskab havde besluttet, at Satudarah ikke længere måtte bruge gruppens klubhus i Sædding i Esbjerg

Det kan lade sig gøre, fordi kommunen bruger en lov fra 2017, der giver kommunalbestyrelsen mulighed for at forbyde en bestemt gruppe at bruge en ejendom som samlingssted. Det kræver, at gruppens brug af ejendommen kan medføre væsentlig ulempe og utryghed for de omkringboende.

- Helt generelt ser vi, at når personer fra en rockergruppe bærer rygmærker, holder fester og færdes på motorcykler, skaber det utryghed. Det er noget af det, der skaber afsæt for det her samlingsstedsforbud, siger politidirektør Frits Kjeldsen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

I Odense har de også formået at holde Satudarah ude, efter byrådet tilbage i oktober vedtog, at rockergruppen skulle forlade deres fynske tilholdssted. 

Dengang var det med henvisning til planlovens paragraf 14, fordi området skal bruges til ladestandere, skriver TV2 Fyn. 

Forlod Struer 

I 2022 lykkedes det samtidig Struer Kommune at få Satudarah til at opgive planerne om et klubhus i byen, blandt andet efter en indsats fra politiet, som fik dommerkendelse til at ransage stedet og fandt narko, spiritus og tyvekoster. 

Også i Struer lovede kommunen med borgmester Mads Jakobsen (V) at gøre, hvad der var muligt, for at få gruppen opløst og sendt ud af kommunen, sagde han til Dagbladet Holstebro-Struer. "Vi bruger de værktøjer, vi har," sagde han til avisen. Et enigt byråd udstedte bl.a. et opholdssteds-forbud, og gruppen endte altså med at forlade byen.

Om det lykkes Odense Kommune at få fjernet Hells Angels, må for nu stå i det uklare. Men Peter Hummelgaard udtaler i et skriftligt svar til TV2 Fyn, at han er meget åben for alle de input, der kommer fra kommunerne.

"Jeg tager også de forslag, som kommunerne giver, med, når jeg skal drøfte den kommende bandepakke med Folketingets partier. Jeg har også bedt mit ministerium om at se på, om vi går så langt, som vi overhovedet kan inden for lovens rammer, når det kommer til at nedlægge forbud mod klubhuse og rockerborge", skriver han. 

mag

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.