
Kommunerne har håndteret sager om gensidig forsørgelsespligt helt forskelligt. Konsekvensen er, at en arbejdsløs på kontanthjælp i Frederikssund får noget helt andet udbetalt end en arbejdsløs i Skive.
- Lovgivningen er tåbelig, siger V-borgmester John Schmidt Andersen fra Frederikssund til Avisen.dk.
Og han er langt fra den eneste. Hans kollega i Norddjurs, borgmester Jan Petersen (S) er frustreret.
- Jeg selv og kommunens medarbejdere bliver skydeskive for de borgere, der har mistet penge, og det kan jeg godt forstå. I den her sag har lovgiverne været meget dårlige til at fortælle os, hvad der er rigtigt og forkert, siger Jan Petersen til Avisen.dk.
Flere kommuner har begået så alvorlige fejl i sagsbehandlingen, at arbejdsløse skal have den kontanthjælp tilbage, som kommunen uretmæssigt har trukket. For nogle arbejdsløse er det helt op til 50.000 kr., de har til gode.
Lovgivningen er uklar
I København er det hundredvis af sager, der skal tages op igen.
- Jeg vil ikke gøre mig til smagsdommer over lovens og vejledningens kvalitet, men vi kan konstatere, at der er flere kommuner, som står i en lignende situation, hvor de har haft problemer med administrationen af de nye regler, skriver Anna Mee Allerslev (R) i et skriftligt svar til Avisen.dk.
Borgmester i Skive, Peder Christian Kirkegaard (V) mener, at det er staten, der bør betale regningen.
- Hvis vi er mange kommuner, der ikke synes bekendtgørelsen har været tydelig nok, kan det være et rimeligt krav, siger Peder Christian Kirkegaard til Avisen.dk.
Der burde have været bedre vejleding fra KL og Ankestyrelsen, lyder det fra Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K).
- Som jeg forstår det, fremgår det faktisk af lovgivningen, at der skal sendes to partshøringsbreve. Det skulle vi selvfølgelig have fået øje på. Men at så mange kommuner på samme måde som Helsingør har læst lovændringen forkert, må man nok tage som et udtryk for, at det ikke står specielt tydeligt - og der kunne vi godt have brugt lidt mere vejledning, skriver Benedikte Kiær i et skriftligt svar til Avisen.dk.
I Svendborg har kommunen valgt at tage samtlige sager op igen.
- I Svendborg har vi af egen drift valgt at genoptage samtlige sager - uagtet om borgerne selv har klaget. Det er sket ud fra en lighedsbetragtning, og fordi vi ikke synes, at alle skal vente, siger borgmester Lars Erik Hornemann (V) til Avisen.dk.
Ingen hjælp fra staten
På Christiansborg afviser Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen al snak om, at staten skal betale for de mange fejl, som kommunerne nu må bruge penge på at rette op.
- Det eneste, jeg kan sige, er, at kommunerne er nødt til at kigge på hver enkelt sag og finde ud af, hvordan de vil forholde sig til den. Hvis de tager den nemme løsning og bare betaler til alle, så må de selv tage ansvaret for det, siger Lennart Damsbo-Andersen til Avisen.dk.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.