Børn med handicap og deres familier er blevet svigtet:
Fejl i ti klagesager i Esbjerg Kommune
ESBJERG: En gennemgang af ti klagesager i Familierådgivningen i Esbjerg Kommune viser, at der er fejl i sagerne, som nu sendes videre til Ankestyrelsen. Helt konkrete peger rapporten på, at sagsbehandlingen har været kritisabel, ventetiderne har været for lange og familier med børn med handicap er blevet svigtet.
- Det er frustrerende læsning, der viser, at vi ikke har gjort det godt nok. Det skal ændres hurtigst muligt, og derfor har vi iværksat en masse nye tiltag, så vi kan få rettet op på tingene. Heldigvis viser rapporten også, at flere tiltag allerede er ved at vise en positiv effekt, siger Pia Niemann Damtoft, konstitueret direktør i Borger & Arbejdsmarked, i en pressemeddelelse.
Her henviser hun til, at rapporten viser, at arbejdet med at indrage børn og unge i deres egne sager har været i positiv udvikling siden en genopretningsplan af området blev igangsat.
Og netop inddragelse af børn og unge har ifølge rapporten været begrænset, og deres perspektiver er derfor ikke vægtet tilstrækkeligt. Rapporten peger også på, at der har manglet socialfaglige vurderinger og manglet henvisninger til Ankestyrelsens princip-afgørelser og fortolkninger af lovgivningen.
Kritisable forhold
Rapporten er lavet af Klindt Consult og er den anden ud af tre rapporter om tingenes tilstand i familierådgivningen, hvor en arbejdsmiljørapport fra oktober satte gang i nye arbejdsgange, mens en genopretningplan allerede var sat i verden i sommers.
Dette skete på baggrund af flere kritisable forhold som bl.a. medarbejderne kunne berette om, heriblandt dårligt arbejdsmiljø, forråelse og prioritering af økonomi over borgernes retssikkerhed.
Arbejdsmiljørapporten fra oktober viste, at medarbejdernes hverdag var påvirket af stress, vold og trusler samt krænkende adfærd og mobning.
91 pct. af medarbejderne i Familierådgivningen har deltaget i undersøgelsen, der bl.a. viser, at en tredjedel af medarbejderne har følt sig stresset og været påvirket af det i løbet af den sidste uge og hele 60 pct. den sidste måned. 22,5 pct af alle medarbejdere har oplevet krænkende handlinger og mobning, og to tredjedele fortæller, at det stammer fra enten en kollega eller en leder. Tilsvarende har hele 40 pct. af medarbejderne indenfor det sidste år oplevet vold eller trusler i deres arbejde.
Opkvalificering i love og regler
De ti sager, som er gennemgået i den nye rapport, omhandler forældres ret til tabt arbejdsfortjeneste efter paragraf 87 i Barnets Lov. Esbjerg Kommune tager derfor konsekvensen af, at der ikke har været ordentlig styr på love og regler og sender alle medarbejdere på et kursus i tabt arbejdsfortjeneste i februar 2025.
Derudover er der igangsat opbygning af Familieakademiet, som er et uddannelsesforløb for samtlige rådgivere, der består af moduler, hvor der sættes fokus på nogle af de emner, som rapporterne understreger, at der er brug for opkvalificering indenfor.
- Der er stadig lang vej til vi er i mål, men vi har allerede sat gang i mange nye processer og det er rart at se, at nogle af de første er begyndt at vise spirer af noget godt, siger Pia Niemann Damtoft.
Fremskridtene ses bl.a. i en anden ny rapport, hvor 100 voksne, børn og unge er blevet spurgt om deres møde med familierådgivningen. Her fortæller 96 pct. af de voksne, at de efter mødet i Familierådgivningen ved, hvad der nu skal ske. Tallet for børnene er på 70 pct. Ligesom 96 pct. af de voksne mener, at det der bliver talt om på mødet, er vigtigt. Tallet for børnene er her 78 pct.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.