Der er markante forskelle i normeringen på landets plejecentre.
Især på nattevagter, hvor normeringen varierer fra 8 til 41 beboere pr. medarbejder på bedst og dårligst normerede plejecenter. Men også i dagvagterne varierer normeringen mellem 1,4 og 4,2 beboere pr. medarbejder, og på aftenvagterne er variationen fra 2,7 op til 11 beboere pr. medarbejder på hverdage.
Det konkluderede Vive i en undersøgelse i februar. På vegne af Ældre Sagen og FOA sendte Vive i efteråret 2019 et spørgeskema til lederne af landets 915 plejehjem, hvoraf 48 pct. svarede.
Ifølge Vive er der en vis sammenhæng mellem antallet af demente på et plejehjem og normeringen, men beboersammensætningen kan kun i mindre omfang forklare de store forskelle.
Samtidig viser undersøgelsen, at antallet af ufaglærte på plejecentrene er vokset markant fra 2017 til 2019, og at de nu udgør seks pct. af medarbejderne i dagtimerne på hverdage og 12 pct. i dagtimerne i weekenden.
Vive har lavet en oversigt med de 79 kommuner, som minimum har tre plejecentre, og hvor mindst to af dem har besvaret spørgeskemaet fuldt ud.
Tallene viser et uvægtet gennemsnit pr. kommune, hvor hvert plejecenter vægter ens uanset størrelse. Blandt andet derfor er der en vis usikkerhed i kommunetallene, understreger Vive.
DK Nyt har sorteret tallene for at se, hvilke kommuner der ifølge undersøgelsen har færrest og flest beboere pr. medarbejder på forskellige tidspunkter:
Bedst normering:
Dårligst normering:
Også her har Herlev den bedste normering, mens Hedensted har den dårligste.
Bedst normering:
Dårligst normering:
Fra 3,2 til 7,8 beboere på en aftenvagt.
Bedst normering:
Dårligst normering:
Tallene spænder vidt - fra 3,8 beboere i Herlev til 9,1 i Holbæk.
Bedst normering:
Dårligst normering:
København har den dårligste normering om natten på hverdage.
Bedst normering:
Dårligst normering:
Ansatte på nattevagt i weekenden i Assens har ansvaret for 30 beboere.
Bedst normering:
Dårligst normering:
Se rapporten - med tal fra de enkelte kommuner side 28 - her.