dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Hurtig hjælp redder unge ud af mistrivsel
Målgruppen er psykisk sårbare unge, der bakser med alt fra kærestesorger til problemer i skolen, med vennerne eller mange konflikter i familien.
Foto: Thomas Lekfeldt, Ritzau Scanpix

Hurtig hjælp redder unge ud af mistrivsel

Kvik støtte til unge, der mistrives, har løftet to ud af tre væk fra risiko for depression og angst. Socialstyrelsen anbefaler nu metoden til alle kommuner.

Alarmerende meldinger om unges hastigt voksende mistrivsel og dårlige mentale helbred er et af de helt store emner i disse år. Men resultaterne fra et projekt i ni kommuner i samarbejde med Socialstyrelsen tyder på, at kommunerne opsigtsvækkende har knækket koden til at få unge hurtigt ud af dårlig trivsel. Herunder også de unge, der lå på randen af diagnoser som depression, angst og selvskade.

Erfaringerne er så overbevisende, at otte af forsøgskommunerne har valgt at fortsætte permanent for egen regning.

Samtidig anbefaler Socialstyrelsen konceptet "Sammen på sporet" til alle kommuner, der vil lave en effektiv og forebyggende indsats over for sårbare unge, inden tingene kører af sporet.

- To ud af tre af de over 2.000 unge, der har deltaget i de ni kommuner, har bevæget sig væk fra zonen med risiko for depression og stress efter blot et par samtaler, siger teamleder Thilde Nøhr Jensen fra Social- og Boligstyrelsen.

Målgruppen er psykisk sårbare unge, der bakser med alt fra kærestesorger til problemer i skolen, med vennerne eller mange konflikter i familien.

- Tilbuddet er her og nu og uden ventetid. Alle har ret til at komme til at tale med en voksen, og ingen vurderer på forhånd, om dine problemer er store nok. Nogle har gavn af et par samtaler, mens andre har tungere ting med i bagagen og skal have videre hjælp, siger hun.

Samtidig er både de unge og forældrene glade for, at de første fem samtaler er anonyme, så de ikke fra dag ét bliver "en sag" i kommunen.

"100 pct. bedre"

Nu 18-årige Ronja Skov havde det skidt i gymnasiet og var tæt på at droppe ud. Hendes far så tilbuddet hos Allerød Kommune. Hun gik derhen og kom til med det samme.

- Jeg var først i private samtaler. Da jeg fik det bedre, fik jeg tilbud om at komme med i en ungegruppe, hvor vi støttede hinanden, fortæller hun.

- Der gik vel et halvt år, fra at jeg havde daglige angstanfald og ville droppe ud af skolen, til jeg kunne fortsætte normalt og havde fået en måde at håndtere min angst på.

I dag er hun "et 100 procent bedre sted end dengang". Hun er af andre årsager skiftet til HF, men regner med at skulle studere videre bagefter.

- Det hele var hurtigt og effektivt samt gratis, for mine forældre ville ikke have haft råd til en psykolog, siger Ronja Skov.

Anne Bergman er leder af social rehabilitering i Allerød Kommune.

- Jeg har været leder på det sociale område i rigtig mange år. Men jeg er simpelthen så overrasket over så lidt, der skal til, hvis vi tager tingene tidligt, siger hun.

- Det er fantastisk at bare et par samtaler kan rykke så meget for nogle af de unge. Vi vil meget gerne opdage de unge, der mistrives i lang tid, inden problemerne vokser sig store, siger Anne Bergmann.

Fremadrettet fortsætter kommunen tilbuddet målrettet til de 12 til 18-årige, som har domineret i forsøgsperioden. Opfølgninger på forsøget generelt tre måneder efter viste, at de unge stadig havde det permanent bedre, end da de kom.

Tal fra Den Nationale Sundhedsprofil fra 2022 viste, at hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand i alderen 16-24 år har et selvrapporteret dårligt mentalt helbred.

Socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) siger, at den vedtagne 10-års handlingsplan for psykiatrien som det første netop skal sikre tilbud i alle kommuner, så folk "kan komme ind nærmest fra gaden".

- Problemerne kan vokse sig vanvittigt store, hvis man ikke handler hurtigt på dem. Men rykkes der hurtigt, kan man forandre den unges livsbane afgørende, siger ministeren.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.