dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
I Rebild er det vaner, der har begrænset – ikke love og regler
Imens første del af forsøget har været med en stejl læringskurve, ser Rebild-borgmester Jesper Greth nu frem til, at kommunen kan profitere af sine erfaringer. 
Foto: Rebild Kommune

Frihedsforsøg:
I Rebild er det vaner, der har begrænset – ikke love og regler

Frihed til noget. Bryde med tankemønstre og faglig tillid har været overskrifterne i Rebild Kommune, hvor dagtilbudsområdet er halvvejs i frihedsforsøget.

REBILD: Borgmesteren i Rebild Jesper Greth (V), var overbevist om, det ville være en frisættelse fra love og regler, da kommunen takkede ja til at være med i frihedsforsøget og blive frisat på dagtilbudsområdet i tre år. 

Men halvvejs i forsøget viser erfaringerne, at kommunen ikke kun har været begrænset af love og regler – derimod også af egne procedurer og vanemønstre. 

- Ret hurtigt vendte vi det til, at vi er frisat til at gøre noget anderledes og ikke kun frisat fra love og regler, som vi egentlig troede begrænsede os, siger han og tilføjer: 

- Forsøget her har gjort op med standardmål, der skal sættes flueben ved, i stedet bliver der arbejdet med, hvordan der lokalt kan skabes kvalitet for hvert enkelt barn. 

Treårige budgetter 

Konkret har det blandt andet betydet, at en intern regel i kommunen er blevet ændret.

Hvor de kommunale dagtilbud før maksimalt kunne få overført fem procent af ubrugte midler – fordi sådan har det været længe, som borgmesteren forklarer - kan tilbuddene nu se tre år frem og selv beslutte, hvornår de vil bruge pengene. 

- Det giver dem nogle handlemuligheder og større fleksibilitet i forhold til at kunne prioritere deres investeringer, siger han. 

Samtidig har medarbejderne og ledelsen i dagtilbuddene fået fuldt mandat til at indføre de tiltag, de ønsker i lige præcis deres tilbud - uden politisk indblanding. 

I stedet drøfter vi erfaringerne hvert kvartal med en politisk følgegruppe og repræsentanter, som er tættere på det daglige arbejde. 

Fremgangsmåden har blandt andet betydet, at den lovpligtige sprogvurdering kun bliver taget i brug hos de børn, hvor det giver mening. Ifølge borgmesteren giver det mulighed for at bruge energien et mere nødvendigt sted. 

- Vi tror på, vi har en bedre kvalitet i vores dagtilbud og mulighed for at sætte fagligheden mere i spil, når vi gør det sådan her, og vi har kun fået positiv respons. 

- Medarbejderne er gladere. Forældrene er tættere på, mere engagerede og har større indflydelse, siger han. 

Jesper Greth fortæller, at uanset hvordan de vender og drejer det, så har forsøget været positivt for kommunen indtil videre. 

Imens første del af forsøget har været med en stejl læringskurve, ser han nu frem til, at kommunen kan profitere af sine erfaringer. 

DK Nyt vender tilbage med nyt fra alle syv frihedsforsøg.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.