
AARHUS: Sagerne om forældrebetaling af handicappede børn anbragt på døgninstitution tog i går en ny drejning, da Ankestyrelsen afgjorde, at Aarhus Kommune har fejlvurderet sagerne. Det fik socialrådmand Thomas Medom (SF) til stærkt at kritisere reglerne, som, han mener, er 'nærmest umulige at administere', og han har derfor endnu en gang skrevet til socialminister Manu Sareen (R) med en opfordring til at ændre lovgivningen.
Som dknyt tidligere har beskrevet, så lovede Manu Sareen i januar, at embedsværket og Ankestyrelsen skulle kulegrave lovgivningen og kommunernes praksis for at se, om loven var uhensigtsmæssig og i så fald eventuelt skulle skrives om. Og den redegørelse skal stadig laves, udtaler ministeren i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.
- Jeg er glad for, at Ankestyrelsen nuancerer brugen af udviklingspotentiale. Med den nye afgørelse ses der nu bredere på det enkelte barns problemstillinger og udvikling. Jeg mener dog stadig, at der er behov for at se på, om reglerne skal strammes op. Derfor har jeg sat Ankestyrelsen til at lave en undersøgelse af kommunernes praksis for at opkræve betaling og bedt mine embedsfolk om at se på reglerne. Hvorvidt reglerne skal ændres, må jeg se på, når dette forarbejde er færdigt, lyder det fra ministeren.
Dårlig reklame for Aarhus
Alt imens diskutionen om lovgivningen fylder i medierne, så er man hjemme i Aarhus ked af den megen dårlige omtale, som kommunen har fået på baggrund af sagerne.
- Aarhus har jo gennem mange år været en foregangskommune på handicapområdet. Det var en kommune, hvor man kunne være helt tryg, hvis man havde et handicappet barn. Men i denne sag er man gået den stik modsatte vej. På landsplan er vi den eneste kommune, der har tolket den her lovgivning så stramt. Det er en kedelig danmarksrekord, vi har her, siger socialudvalgsmedlem Christian Budde (V) til DR Østjylland.
Knud Mathiessen fra Dansk Folkeparti, som også er medlem af socialudvalget, har flere gange stillet spørgsmål til kommunens krav om forældrebetaling. Nu hvor Ankestyrelsen også har vendt tommelfingeren nedad til den praksis, tygger Knud Mathiessen på, hvilke konsekvenser, han mener, sagen skal have:
- De juridiske rådgivere i socialforvaltningen inclusive vores socialdirektør må ikke have det særligt godt. Jeg mener faktisk, at vi som socialudvalg er blevet misinformeret. Det mener jeg også, at vores rådmand er, siger Knud Mathiessen.
Kritik af forvaltning
- Jeg tager jo kritikken til efterretning og ser med stor alvor på, at byrådsmedlemmer oplever at være misinformeret eller udtrykker mistillid til forvaltningen og dermed min embedsførelse, Jeg ser frem til, at Knud Mathiesen uddyber sin kritik, siger socialdirektør Erik Kaastrup-Hansen
Socialdirektøren kan godt forstå, at politikerne synes, at sagerne kunne have været håndteret anderledes.
- Jeg tager til efterretning, at det skøn vi har gjort, den fortolkning vi har lavet, ikke er godtaget af Ankestyrelsen. Lovgivningen er kompleks. Nu har Ankestyrelsen slået fast, hvordan praksis skal være, siger Erik Kaastrup-Hansen til DR Østjylland.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.