
SJÆLLAND: Lej ikke flygtninge-boliger ud til landets kommuner, lyder det fra SAPU, efter at mange kommuner nu forsøger at skaffe lejligheder og værelser til flygtninge hos private borgere. Det fortæller P4 Sjælland.
Mark Møller Jensen, der er formand for SAPU, peger på, at mange kommuner lige nu vil være meget forhandlingsvillige og dermed klar til en give en pæn leje, når kontrakten indgås. Men kontrakten er stort set intet værd, da kommunen også er klageinstans ved for høj husleje.
- Indgår man i et lejeforhold med kommunen, skal man være opmærksom på, at det jo er kommunen selv via kommunens huslejenævn, der kan fastsætte, hvad den lovlige leje er. Også efter at lejekontrakten er indgået, siger Mark Møller Jensen, formand for SAPU til P4 Sjælland.
Og Mark Møller Jensen tror ikke på, at kommunerne har pli nok til at opfylde de lejekontrakter, de indgår.
- I det tilfælde kommunen bliver presset på økonomien, kan de omgøre lejen i deres eget huslejenævn. Så det er mildest talt som at sætte ulven til at vogte får, og alene af den grund kan jeg ikke anbefale at leje ud til kommunerne, siger Mark Møller Jensen.
Kommuner genkender ikke billedet
I Odsherred Kommune kan borgmester Thomas Adelskov (S) slet ikke genkende det billede.
- I kommunerne overholder vi selvfølgelig de aftaler, vi indgår. Jeg kan ikke sige, om der findes et ekstremt eksempel, hvor en kommune er gået til huslejenævnet, men generelt overholder vi de aftaler, vi indgår, siger Han til P4 Sjælland.
I KL siger chefkonsulent i Kontoret for Arbejdsmarked og Erhverv Birger Mortensen, at kommunerne ganske rigtigt kan gå ud og tilbyde en højere leje end huslejeloven foreskriver. Han tror dog, dét er de færreste kommuner, der efterfølgende vil forsøge at omgøre lejen i kommunens eget huslejenævn.
- Det er overhoved ikke det, jeg oplever, som er normal kotyme ude i kommunerne. Jeg tror også, den private udlejer og kommunen vil få svært ved at samarbejde efter sådan en hændelse, siger Birger Mortensen.
Mark Møller Mortensen mener, at ud over lejen kan den private udlejer også komme i klemme ved fraflytning. For her er det også kommunernes egne huslejenævn, der afgør twister om betaling for eventuelle ødelagte ting, der skal erstattes inden flyttebilen kommer og henter papkasserne.
En undersøgelse fra KL viste tidligere på året, at mere end 80 pct. af kommunerne har problemer med at finde boliger til flygtningene.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.