dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Sosu-hjælper får tre års fængsel for overgreb og vold på plejehjem

Tiltalt afviste alle anklager om vold og overgreb og hævdede, at der var tale om "luftkys" og beroligende ord.

AARHUS: En 60-årig tidligere sosu-hjælper findes ved Retten i Aarhus skyldig i voldtægtsforsøg og to tilfælde af vold på tre aarhusianske plejehjem.

Manden idømmes tre års fængsel og frakendes retten til at virke som sosu-hjælper.  Det er en enig domsmandsret, der onsdag har afsagt dommen.

Retten finder det bevist, at manden over en periode fra december 2022 til april 2023 forgreb sig på en kvindelig beboer på plejehjemmet på Jasminvej i Aarhus.

Han forsøgte efter rettens vurdering at opnå samleje med beboeren under nattevagter på plejehjemmet.

Kvinden har til politiet forklaret, at hun blev fastholdt på hænderne af manden.

Den tidligere sosu-hjælper er også fundet skyldig i at have befølt kvinden på brysterne og i skridtet og i at have presset sit lem mod hendes lår og kønsdel.

Endvidere er han skyldig i at have krænket hendes blufærdighed ved at kysse hende.

Et belastende bevis

En lydfil, der blev fundet på en vagttelefon, var ifølge specialanklager Birgitte Ernst et centralt bevis i sagen.

Her kan man ifølge anklageren høre lyde, der indikerer et seksuelt forhold til plejehjemsbeboeren.

- Den (lydfilen, red.) afslører et meget intimt øjeblik, hvor der helt åbenbart sker berøringer af seksuel karakter. Der er kysselyde, der er nusselyde. Tiltalte siger flere gange, at han elsker hende.

- Han siger også: "Så, læg dig nu ned". "Jeg nusser dig". "Du er dejlig. I love you", refererede anklageren fra optagelsen.

Anklageren kaldte i retten optagelsen et ”sikkert og meget belastende bevis” for, at kvinden er blevet udsat for overgreb.

Den 60-årige mand med gråt skæg afviste anklagen og sagde, at der var tale om "luftkys" og beroligende ord.

Ud over voldtægtsforsøg er den tiltalte fundet skyldig i andet seksuelt forhold end samleje, blufærdighedskrænkelse og tjenestemisbrug.

Derudover er han fundet skyldig i at have slået en plejehjemsbeboer i ansigtet på plejehjemmet Demenscentrum tilbage i december 2020.

Han er også fundet skyldig i at have givet en lussing til en kollega på plejehjemmet Thorsgården i februar 2021.

Tre år og en advarsel

Den dømte er ikke dansk statsborger. Anklageren krævede ham udvist, men retten har vurderet, at en advarsel er tilstrækkeligt.

Birgitte Ernst havde i retten argumenteret for fængsel i tre år og ni måneder.

Hun siger efter domsafsigelsen, at "straffen er til den lave side", ligesom hun er overrasket over, at der ikke er sket udvisning.

Anklagemyndigheden har 14 dage til at overveje, om man vil kræve dommen skærpet i landsretten.

Mandens advokat, Henrik Hougaard, har øjeblikkeligt anket dommen til frifindelse, alternativt en mildere straf.

Det har vakt undren, at manden kunne fortsætte sit arbejde på flere plejehjem i Aarhus Kommune, på trods af at han blev bortvist fra to tidligere plejehjem og politianmeldt.

Aarhus Kommune har som konsekvens af sagen oprettet et referenceregister, hvor ledere kan tjekke, om jobansøgere tidligere er blevet bortvist fra kommunen som følge af grove krænkelser.

/ritzau/mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.