
Hvad skal der egentlig til, for at ledige kommer i arbejde inden for sektorer, som mangler arbejdskraft?
En ny undersøgelse fra VIVE, hvor ti tværkommunale samarbejder kortlægges, kaster lys over netop denne udfordring.
Undersøgelsen viser, at selv om opkvalificeringsindsatser laves ud fra virksomheders eller branchers behov, oplever kommunerne, at virksomhederne ikke altid ansætter de ledige.
Der er derfor især behov for håndholdte indsatser, der tager hensyn til lokale og regionale forhold, bl.a. virksomhedernes behov for specifikke kompetencer.
- Det er vigtigt, at jobcentrene har fingeren på pulsen, fordi arbejdsmarkedet er omskifteligt. Det påvirker også virksomhedernes behov. I områder, hvor mange virksomheder har brug for medarbejdere til produktion, vil det eksempelvis være optimalt at opkvalificere ledige fra de nærliggende kommuner til netop dette fagområde, siger Anna Lange Rasmussen, der er analytiker på VIVE.
Hun påpeger også, at et succesfuldt match mellem ledige og virksomheder afhænger af de medarbejdere, som er tilknyttet samarbejdet.
- De gode samarbejder afhænger ofte af ildsjæle, der igennem mange år har opbygget et tæt netværk med virksomheder, jobcentre og uddannelsesinstitutioner. Det gør samtidig samarbejderne afhængige af enkeltpersoner, og dermed kan indsatsen blive sårbar, hvis vigtige nøglemedarbejdere skifter job, siger hun.
Læs rapporten her.
Ni redskaber, der kan understøtte matchingprocessen mellem ledige og virksomheder
- En håndholdt indsats med en tæt personlig kontakt og relation til virksomhed, uddannelsesinstitution, ledig og andre aktører.
- Politisk og ressourcemæssig opbakning er vigtig for at imødekomme virksomhedernes behov for arbejdskraft.
- Overblik over det lokale og regionale arbejdsmarked i forhold til efterspørgslen af arbejdskraft.
- Dialog og samarbejde mellem alle involverede samarbejdspartnere.
- Informationsmøder, hvor de involverede møder hinanden.
- Screening af de ledige for at mindske risikoen for fejlmatch.
- Virksomhedspraktik af forskellig længde, hvor virksomhed og ledig kan se hinanden an.
- Besøg på og af virksomheder under uddannelsesforløb giver mulighed for, at virksomhed og ledig mødes, og virksomheden kan få et indblik i den lediges kvalifikationer.
- Opfølgning af den lediges udvikling i opkvalificeringen og frem til ansættelse på virksomheden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.