dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Nyt Socialtilsyn lukkede 16 plejefamilier i 2016

Fysiske overgreb, skilsmisse eller manglende forståelse for plejebørnenes behov. Der er vidt forskellige grunde til, at Socialtilsynet lukkede 16 plejefamilier i 2016, viser aktindsigt

Sidste år lukkede det nye socialtilsyn 16 plejefamilier. Baggrunden for lukningerne spænder fra manglende kompetencer til fysiske overgreb på plejebørn, psykisk sygdom og behandlingskrævende alkoholmisbrug. Det skriver fagbladet Socialpædagogen, der via aktindsigt har gennemgået alle Socialtilsynets lukninger af plejefamilier i 2016.

- Det er grum læsning, men det bekræfter mig i, at det er godt, at vi har fået socialtilsynene, så der bliver holdt bedre øje med forholdene på anbringelsesstederne. Nu mangler vi bare at få socialtilsynene til at omfatte alle hjem for anbragte børn, siger Socialpædagogernes næstformand, Verne Pedersen.

Socialtilsynet blev oprettet efter en række skandalesager om fx omsorgssvigt i plejefamilier. Det skal sikre, at kvaliteten er i orden for plejebørnene.

2016 er det første år, hvor det nye socialtilsyn er fuldt indfaset. Dermed giver aktindsigten vigtig viden om behovet for tilsyn hos plejefamilier.

Gennemgangen af sagsakterne afdækker de konkrete omstændigheder vedrørende lukningerne, der er socialtilsynets kraftigste reaktionsmulighed.

Én lukning handler konkret om, at plejefarens alkoholmisbrug blev afsløret, da han kørte spritkørsel med det yngste plejebarn i bilen. I et andet tilfælde fortalte tidligere plejebørn om ydmygende og nedværdigende behandling.

Tilsyn bør gælde for alle
Før Socialtilsynet blev indført, var det den enkelte kommune, der førte tilsyn med plejefamilier og sociale tilbud. Det er stadig tilfældet i forhold til såkaldte konkret godkendte plejefamilier – plejefamilier, der kun er godkendt til at tage sig af et eller flere bestemte børn.

Sisse Bøgild, der er formand for Landsforeningen af tidligere og nuværende anbragte, TABUKA, mener, at Socialtilsynet har vist sit værd og bør omfattes til at gælde alle plejefamilier:

- I nogle tilfælde lyder det som om, at man har sendt et barn fra asken til ilden – eller i hvert fald fra asken til asken. Altså at barnet er blevet fjernet fra sine forældre for så at komme et sted hen, der er endnu værre eller lige så slemt. Så det er virkelig godt, at Socialtilsynet har opdaget det og handlet. Men Socialtilsynet burde føre tilsyn med alle plejefamilier.

Socialtilsynet fører tilsyn med mere end 6.000 plejefamilier. Derudover er mere end 1.000 børn eller unge anbragt i en plejefamilie, der er godkendt til at passe på et konkret barn. Sidstnævnte får ikke besøg fra Socialtilsynet.


Fakta: Derfor lukkede Socialtilsynene de 16 plejefamilier:

I 2016 lukkede Socialtilsynet i alt 16 plejefamilier – eller, som det korrekt hedder: De trak godkendelsen tilbage.

Tilbagetrækning af godkendelsen er Socialtilsynets mest vidtrækkende sanktion. Der er også mulighed for at give påbud og skærpede påbud. Forskellige årsager kan være involveret i samme lukning:

• Socialtilsynet vurderede ikke, at familieplejerne havde de fornødne kompetencer i forbindelse med syv lukninger.

• Skilsmisse eller andre samlivsproblemer var medvirkende i seks lukninger.

• Sygdom – fysisk eller psykisk – er medvirkende i tre lukninger.

• Samarbejdsproblemer er medvirkende i to lukninger.

• Formelle mangler – enten manglende deltagelse i grundkursus eller manglende indsendelse af papirer som fx kopi af grundkursusbevis gælder i to lukninger.

• Dårlig økonomi hos plejeforældrene medvirker i 1 lukning.

• Fysiske overgreb medvirker i en lukning.

• Alkoholmisbrug hos plejeforælderen medvirker i en lukning.

 

mfa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/nyt-socialtilsyn-lukkede-16-plejefamilier-i-2016

GDPR