dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Udskældt bosted var godkendt af tre tilsyn i år
Moderen til den multihandicappede beboer, som forgæves råbte på hjælp om natten, har krævet en godtgørelse til sin søn på 300.000 kr.
Foto: TV2

Udskældt bosted var godkendt af tre tilsyn i år

Haderslev erkender i svar til minister, at det ikke er lykkedes at rette op på forholdene på Odinsgård. Mor til hovedperson i tv-dokumentar kræver 300.000 kr. i godtgørelse.

HADERSLEV: "På trods af mange tiltag er det ikke lykkedes at rette op på forholdene på Odinsgård." 

Sådan skriver Haderslev Kommune i en redegørelse, som socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har bedt om i kølvandet på TV2-dokumentaren "Nødråb i natten". Udsendelsen viser via skjulte optagelser blandt andet, hvordan en multihandicappet beboer på bostedet Odinsgård græder og forgæves kalder på hjælp om natten.

Redegørelsen blev godkendt af Haderslevs social- og handicapudvalg tirsdag, og af den fremgår det, at bostedet igennem flere år har været præget af en række udfordringer, herunder stor medarbejderudskiftning, højt sygefravær, belastet økonomi, ledige boliger, klager fra pårørende og aftaleforløb med Arbejdstilsynet.

Kommunen har forsøgt at rette op, men uden at det er lykkedes.

Som tidligere omtalt har kommunen derfor i september besluttet at afvikle Odinsgård og opbygge et nyt bosted med nye værdier på samme matrikel.

Godkendt af tilsyn

Det fremgår imidlertid også af redegørelsen, at både Socialtilsyn Syd, Styrelsen for Patientsikkerhed og Arbejdstilsynet i år har godkendt forholdene på stedet. Der står:

  • Socialtilsyn Syd 14. april 2023: ”I forbindelse med driftsorienteret tilsyn har Socialtilsyn Syd vurderet, at tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet, jf. lov om socialtilsyn § 6.”
  • Styrelsen for Patientsikkerhed 4. maj 2023: ”Styrelsen for Patientsikkerhed har ud fra forholdene på tilsynsbesøget den 04-05-2023 vurderet, at der på Bostedet Odinsgård ingen problemer er af betydning for patientsikkerheden. Vi afslutter tilsynet.”
  • Arbejdstilsynet 10. maj 2023: ”AT har på besøget ikke konstateret nogen overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen. Men der er behov for, at AT gennemfører et ekstra tilsynsbesøg, fordi der er brug for mere viden om arbejdsmiljøet (sker den 12. juni)”
  • Arbejdstilsynet 12. juni 2023: ”AT har på besøget ikke konstateret nogen overtrædelse af arbejdsmiljølovgivningen. Efter besøget gives grøn smiley, som er offentligt tilgængelig på AT hjemmeside.”
  • Socialtilsyn Syd 9. oktober 2023: ”I forbindelse med driftsorienteret tilsyn har Socialtilsyn Syd vurderet, at tilbuddet fortsat har den fornødne kvalitet, jf. lov om socialtilsyn § 6.”
Tilsyn bedt om at undersøge forråelse

I redegørelsen beskrives også, hvordan kommunen 27. juni blev kontaktet af TV2 om de skjulte optagelser. Det fik kommunen til at bestille en advokatundersøgelse og nedsætte en lokal- og en forvaltningsstyregruppe til at styrke ledelsen og trygheden i processen. En medarbejder, som kunne identificeres på fem af syv optagelser, blev straks fjernet fra vagtplanen og senere fritaget for tjeneste.

Desuden blev Socialtilsyn Syd bedt om assistance til et tilsyn, som skulle undersøge forråelse blandt medarbejderne, og flere andre tiltag blev sat i søen. 

Kommunen bad om, at socialtilsynet lavede individuelle interviews frem for traditionelle gruppeinterviews, men tilsynet "valgte i stedet for det anmodede at foretage ét ordinært tilsyn med gruppeinterview", står der i redegørelsen.

I tilsynsrapporten, som er fra 9. oktober, vurderer tilsynet, at Odinsgård har "middel kvalitet i forhold til at understøtte borgernes fysiske og mentale sundhed og trivsel". Dog nævnes problemer med larm og uro på fællesarealer, som får borgere til at trække sig ind i egne lejligheder. 

"Socialtilsyn Syd vurderer det problematisk, at flere borgere reagerer med tegn på mistrivsel, heraf udadreagerende adfærd mod medarbejderne, forårsaget af den øgede uro og lydpåvirkning," står der.

Advokat: Tag henvendelser alvorligt

Forholdene på bostedet har fået moderen til den 19-årige unge mand, som optræder i udsendelsen, til at kræve en godtgørelse på 300.000 kr. til sin søn for omsorgssvigt. Hun er ikke tilfreds med den uforbeholdne undskyldning, hun har fået af kommunen, skriver JydskeVestkysten.

Advokat Thomas Taguchi, som repræsenterer moderen, kalder sagen meget principiel og sigende for, hvordan det foregår på mange bosteder landet over. Han håber, at kravet kan være en øjenåbner for landets kommuner om, at de skal tage pårørendes bekymringer alvorligt, også før medierne bliver involveret.

- Selvfølgelig vil kommunerne sige, at de tager alle borgerhenvendelser alvorligt. Men historikken viser noget andet. Jeg har arbejdet med området i så mange år, at jeg ved, at hukommelsen i forhold til alle mulige lignende problemstillinger er forholdsvis kort, også når medielyset går væk. Derfor er det rart at få sort på hvidt, at omsorgssvigt ikke kan betale sig, siger han til avisen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.