dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Jobcentret i Syddjurs har fået nyt påbud

Arbejdstilsynet har givet et strakspåbud om at skabe et bedre arbejdsmilljø.

SYDDJURS: Arbejdstilsynet har givet et strakspåbud til Syddjurs Kommune om at sikre et arbejdsmiljø i Center for Job og Fastholdelse i kommunens jobcenter, hvor "krænkende handlinger ikke forringer ansattes sikkerhed eller sundhed". Det skriver TV2 Østjylland.

Arbejdstilsynet gav sidste år to påbud i sagen. Men da medarbejderne fortsat oplever, at en leder udsætter dem for  "latterliggørelse, overfusninger, bagtalelse, ignorering, nedladende tale, nedvurdering mv.", har det nu udløst et strakspåbud.

Direktøren for Job og Velfærd, Katrine Axèl, siger til tv-stationen, at man tager situationen alvorligt, men at det ifølge kommunens egen måling går fremad. Hun mener, det er forkert entydigt at give lederen af centret ansvaret for problemerne, blandt andet fordi mange af de ansatte angiver, at det også er kolleger, der krænker.

- Vi har forsøgt at lave nogle tiltag for at ændre arbejdsmiljøet, men det tager tid at gennemføre en kulturændring, siger formand for social- og beskæftigelsesudvalget Jan Aude (K) til TV2 Østjylland.

Kollegaen og udvalgsmedlem Jens Bjørn Andersen (V) mener,  at påbuddet er et udtryk for en dybt bekymrende håndtering fra kommunen.

- Jeg er bekymret. Vi fejler efter 10 måneder med gentagne påbud, siger Jens Bjørn Andersen, der mener, at sagens håndtering er et udtryk for, at ledelsen ikke gør det, der skal til.

I Adresseavisen Syddjurs uddyber hun, at sagen efter hendes mening er kompleks, og at den hænger sammen med en mangeårig dårlig kultur i afdelingen. Lederen gør det, hun er ansat til, nemlig at tydeliggøre den faglige og lovgivningsmæssige ramme og sætte en tydelig retning, mener hun. 

- Jeg anerkender, at når en medarbejder føler sig krænket, så er der sket en krænkelse. Det er definitionen. Men nogle af de situationer, som medarbejdere oplever som krænkende fra lederens side, ville i et sundt arbejdsmiljø ikke være blevet oplevet sådan. Derfor er løsningen ikke at fyre lederen, for det ville bare fortsætte, siger Katrine Axél.

HK: Svært at overleve

Hos fagforeningen HK er tålmodigheden dog ved at slippe op.

- Det er gået den forkerte vej, selvom de har haft ti måneder til at rette op på det. De bliver ved med at sige, at det kræver tid, men 41 procent svarer stadig, at de føler sig chikaneret. Det er meget voldsomt, siger formand for HK Kommunal i Østjylland Hans Henrik Hansen til TV2 Østjylland

Han erkender, at de ansatte er splittede, da en del af dem godt kan lide lederen, mens andre mener, hun har en kritisabel adfærd. Han har svært ved at se, at lederen kan overleve sagen, siger han.

Ifølge mediet har de ansatte i denne uge fået tilbud om at referere til en anden leder. Det valgte to ud af 30 ansatte at sige ja til. Desuden blev de orienteret om, hvor de kan fortælle om oplevede krænkelser, og at der fortsat er et tilbud om psykologhjælp.

ak/cwa

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.