dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Odense er nysgerrige på tiltag mod slægtsbaseret kriminalitet i Aarhus
- Vi bruger alle de værktøjer, vi overhovedet kan for at komme efter rocker- og bandemedlemmerne. Og så i høj grad også for at få passet på de børn og unge, som bliver fanget i det her miljø, siger områdechef Tommy Holst.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Odense er nysgerrige på tiltag mod slægtsbaseret kriminalitet i Aarhus

Kriminelle familier har de også i Odense, men otte-årige børn bliver ikke brugt i det kriminelle miljø, som der sker i Aarhus.

ODENSE: I december fortalte Aarhus Kommune, at den nu indgår i et tættere samarbejde med Østjyllands Politi mod slægtsbaseret kriminalitet. Eksperter har efterfølgende været ude og kritisere tiltagene, men hos Odense Kommune ser man mere positivt på det.

Her hilser man de nye tiltag i Aarhus velkommen. Det er dog med et vist forbehold, da de stadig venter på baggrundsmaterialet, for at kunne tage stilling til, om de vil implementere lignende tiltag.

Ifølge Tommy Holst, der er områdechef i beskæftigelses- og socialforvaltningen, oplever Odense også, at store dele af familier er i den kriminelle løbebane.

- Der er jo grundlæggende ikke så forfærdeligt meget kriminalitet i Danmark, heldigvis. Vi kan dog konstatere, at der også er familier i Odense, hvor der er mere kriminalitet end andre. Hvordan det sammenligner sig med den opgørelse Aarhus har lavet, det kan jeg simpelthen ikke sige, for vi har ikke haft mulighed for at lave en sammenligning, før vi får materialet fra Aarhus, siger han til DK Nyt.

Selvom Odense også oplever familier med høj kriminalitet, er situationen dog ikke helt den samme som i Aarhus. Det er kommet frem, at børn helt ned til otte år bliver brugt i det kriminelle miljø i Aarhus. Efter den nyhed kom frem i december 2023, begyndte Odense at undersøge om samme problem fandtes hos dem.

- Vi oplever ikke, at vi har en systematiseret brug af børn, som en del af bandekriminaliteten i Odense. Men vi kigger selvfølgelig på, hvordan vi kan sikre, at der ikke kommer flere, som bliver en del af en bande. Vi har et ønske om at stoppe fødekæden til banderne, siger Tommy Holst.

Samarbejde med politiet

Den 1. januar 2023 styrkede Odense Kommune det kriminalitetsforbyggende arbejde ved at samle både det forebyggende og det indgribende niveau i den samme organisering, fortæller Tommy Holst.

- Fordelen ved det er, at vi får en mere sammenhængende indsats. Vi kan samarbejde både med skolerne og ungdomsuddannelserne, men også arbejde med familierne. På den måde foregår det som en samlet indsats med dem, som arbejder med de helt unge. Det kan fx være med Al Capone-modeller eller exitprogrammer, og her arbejder vi jo også sammen med Fyns Politi, siger han.

Et tæt samarbejde med politiet ligesom i Aarhus, er derfor ikke noget nyt i Odense. Ifølge Tommy Holst har kommunen i mange år haft et tæt forhold til Fyns Politi.

- Hvis der er noget, som vi er ret stolte af, så er det i virkeligheden, at vi har et meget, meget tæt og respektfuldt samarbejde med Fyns Politi. Særligt, når vi snakker om bandekriminalitet. Det går helt tilbage til 2017, hvor Odense Kommune og Fyns Politi stillede sig sammen om en indsats mod banderne. Vi er selvfølgelig ikke i mål med det arbejde, og vi kan muligvis også blive klogere og dygtigere, end vi er i dag, siger han.

Bruger alt i værktøjskassen

Tiltagene i Aarhus resulterede også i kritik fra flere eksperter. Tina Wilchen Christensen, der er forsker ved Afdeling for Pædagogisk Antropologi hos Aarhus Universitet, kritiserede blandt andet fokuset på konsekvenser som økonomiske sanktioner og anbringelser i de nye tiltag i Aarhus.

Tommy Holst påpeger, at det er svært at vurdere på nuværende tidspunkt, om Odense også vil implementere flere konsekvenser, da de stadig ikke har baggrundsmaterialet for tiltagene. Han mener dog, at man bør gøre, hvad man kan både de mere forebyggende indsatser, men også de mere kontante.

- Vi er nødt til at kigge i samme værktøjskasse, der både rummer tidligt forebyggende indsatser, hvor vi også arbejder med motivation, og hvor vi forsøger med mere bløde initiativer at skubbe børn og unge i den rigtige retning, siger han.

- Men vi er også nødt til at være mere kontante. Det er selvfølgelig en politisk drøftelse, om det vil betyde flere økonomiske sanktioner eller andet. Men vi bruger alle de værktøjer, vi overhovedet kan for at komme efter rocker- og bandemedlemmerne. Og så i høj grad også for at få passet på de børn og unge, som bliver fanget i det her miljø. Der vil nogle situationer kalde på et mere kontant værktøj.
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.