
KOLDING: I 2013 satte kommunen rekord i antallet af anmeldelser om socialt bedrageri med hele 360 anmeldelser mod 233 sager i 2012. Det betyder at Kolding sparede nettoydelser for 4,9 mio. kr. i 2013.
- Vi betaler til en fælles kasse, for at sikre, at vi som samfund har mulighed for at hjælpe de borgere, der virkeligt har behov for hjælpen. Der er altså stadigvæk både ældre, handicappede og udsatte børn der kunne gøres mere for. Blandt andet derfor er det uacceptabelt når borgere får - eller sagt lige ud - selv tager fra kassen, uden at have ret til det, siger socialudvalgsformand Lis Ravn Ebbesen (SF).
Ikke de svage og udsatte
Kontrolgruppen modtager mange anonyme anmeldelser fra borgere, og i løbet af 2014 vil de blive yderligere suppleret med såkaldte 'Crunch'-lister. Det er Udbetaling Danmark, der begynder at rundsende lister til alle landets kontrolgrupper. Listerne bygger på data fra Udbetaling Danmarks IT-systemer, der ved samkøringer har fundet indikationer for, at der er forhold, der måske ikke er, som de burde være.
Den øgede besparelse på de 4,9 mio. kr. i 2013 mod 2,0 mio. kr i 2012, er til dels kommet ved et øget samarbejde i kommunens forvaltninger. Som betyder en skærpet opmærksomhed på socialt bedrageri og der er i årets løb kommet flere interne anmodninger om Kontrolgruppens assistance.
- Det er helt forståeligt og på sin plads, at borgerne reagerer, hvis de oplever lignende tilfælde som dem, vi har fået præsenteret i socialudvalget over årene: Ugentlige fridage, der er betalt via sygedagpenge. Par der er reelt samboende med fælles børn og økonomi, men hvor en ene part alligevel hæver forhøjet børnetilskud. Studerende, der rent faktisk er hjemmeboende, men er tilmeldt en anden adresse. Det, der undrer mig mest, er at snyderne ofte er et bredt udsnit af Hr. og Fru Kolding - som bestemt ikke er hvad jeg vil kalde svage eller udsatte, siger Lis Ravn Ebbesen.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.